Belgische Herder Club Nederland - Logo

Maagkanker

Inleiding:
Tumoren van het gastro-intestinale stelsel (maag-darmstelsel) komen relatief weinig voor en vertegenwoordigen minder dan 1 procent van alle tumoren bij gezelschapsdieren. Bij de hond komen in de maag met name de volgende tumoren voor: adenocarcinomen, maligne lymfomen, leiomyo(sarco)men en fibrosarcomen. Af en toe komen ook poliepen voor in de maag. Goedaardige maagtumoren worden bij honden vaker gezien dan bij katten, maar de meeste maagtumoren zijn kwaadaardig. Bij de hond is het adenocarcinoom de meest voor komende maagtumor. Het adenocarcinoom komt het meest voor bij honden met een leeftijd van zeven tot tien jaar. Mannelijke dieren lijken gevoeliger voor deze tumor.

Maagkanker is een zeer nare ziekte. Verschijnselen komen vaak pas tot uiting als de tumor in een vergevorderd stadium is hierdoor is maagkanker een echte sluipmoordenaar.

de meest voorkomende verschijnselen:

  • vermagering
  • anorexie (gebrek aan eetlust)
  • braken
  • braken met bloed

Wat te doen als u denkt dat uw hond maagkanker zou kunnen hebben?

Vooral regelmatig braken en braken met bloed kunnen symptomen zijn maar niet elke hond die een keertje braakt of een wat mindere eetlust heeft hoeft kanker te hebben. Andere oorzaken waarom een hond kan braken zijn bv iets verkeerds hebben gegeten. Als de hond vaak of regelmatig braakt (chronisch braken=langer dan 7-10 dagen) kunnen de oorzaken ook een voer allergie zijn, een chronische maagdarmonsteking, leverproblemen, nierproblemen, parasitaire infecties (bv wormen), een maagzweer etc.

Wij hopen dat u er nooit mee te maken krijgt maar mocht uw hond symptomen krijgen zoals boven beschreven dan is het belangrijk om te weten dat maagkanker bij de Tervuerense Herder en de Groenedaeler regelmatiger dan bij andere rassen voorkomt. Het is zaak om geen tijd te verliezen en om zo snel mogelijk naar een dierenarts te gaan welke gespecialiseerd is in deze vorm van kanker. Het is belangrijk om een goede diagnose te laten stellen door een dierenarts die ervaring heeft op dit gebied. Uw fokker en rasvereniging kunnen u helpen bij het zoeken naar het juiste adres.

Chirurgische ingrijpen is momenteel de enige potentiele optie. De effecten van chemotherapie zijn nog onbekend. Het adenocarcinoom groeit infiltratief en metastaseert (zaait uit) vaak naar onder andere lymfeknopen, de lever of de longen. Doordat de klachten veroorzaakt door de tumor pas zo laat optreden, is een operatie om de tumor te verwijderen bijna altijd moeilijk tot onmogelijk. Daarbij komt dat de tumor door een ongunstige ligging technisch zeer moeilijk en meestal niet meer is te verwijderen is.

Dit alles maakt de prognose in de regel ongunstig.

Endoscopie (door middel van een flexibele slang in het lichaam kan kijken) en het nemen van biopten (kleine stukjes weefsel wegnemen om te onderzoeken) is de te prefereren diagnostische test, omdat hiermee bijna alle maagtumoren en eventuele andere mucosale (slijmvlies) ziekten kunnen worden vastgesteld. Microscopische onderzoek van de weefsels is noodzakelijk om een maagkanker te kunnen diagnosticeren.

Hoe vaak komt het voor?

Amerikaanse data vermeldt dat maag carcinomen bij gemiddeld 0,1 procent van alle honden voorkomen. Bij bepaalde rassen komen maagcarcinomen echter beduidend vaker voor. Helaas komt het meer voor bij de Tervuerense en Groenendaelers.

Erfelijkheid
Een erfelijk verband voor maagcarcinoom bij de Tervuerense herder werd eerder al gesuggereerd op basis van Italiaans onderzoek en Amerikaans onderzoek. In Nederland wordt momenteel veel onderzoek gedaan door drs. Sanne Hugen (dierenarts & promovenda) en Dr. Paul Mandigers (dierenarts & hoofdonderzoeker). Het is nu wel vast komen te staan dat deze vorm van kanker erfelijk aanwezig is bij onze langharen. Dit wil niet zeggen dat het bij de Mechelaar en Laekense herder niet zou kunnen voorkomen maar wel is duidelijk dat het bij de langharen veel vaker voorkomt. Wit u meer weten over dit onderwerp of het onderzoek steunen dan vind u onderaan dit artikel enkele nuttige adressen, u kunt ook contact opnemen met de rasverenigingen.

Fokkerij en maagkanker

Op dit moment zijn er geen testen beschikbaar. We kunnen dus niet door een bloedtest of andere test laten bepalen of ouderdieren erfelijk belast zijn met deze ziekte. Ook kunnen we niet testen of een pup later maagkanker kan krijgen. Hopelijk zal het onderzoek ertoe lijden dat we in de toekomst wel testen gaan krijgen. Een bijkomend probleem is dat honden het vaak pas op latere leeftijd krijgen waardoor ze vaak al voor de fok zijn ingezet. Een fokker kan dus uitsluitend proberen om zoveel mogelijk informatie over de voorouders te verzamelen bij de keuze van zijn fokdieren. Helaas kan de fokker niet uitsluiten dat hij een hond fokt die maagkanker krijgt.


Namens de B.H.C.N.

Pauline Koning- Stern-Hanf.

Dit artikel is gebaseerd op het artikel :

Incidentie van maagcarcinomen bij de Nederlandse Tervuerense herders geboren tussen 1991 en 2002. auteurs: Danielle Lubbes en Erik Teske, Paul J.J. Mandigers.

Met speciale dank aan dierenarts Dr. Paul J.J. Mandigers (Veterinair Internist-Neuroloog VSC "De Wagenrenk" en Universitair Hoofdocent Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren Utrecht).

Voor een maagscopie kunt u contact opnemen met o.m.

Het Veterinair Specialistisch Centrum “De WagenRenk”

website: http://www.wagenrenk.com/
Keijenbergseweg 18
6705 BN Wageningen

Tel: 0317- 419 120
Fax: 0317- 420 480
Of via een email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dr. Paul Mandigers: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Drs. Sanne Hugen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (promovenda maagtumoren onderzoek)

De Stichting “Nederlands KankerFonds voor Dieren” (NKFD)

website: http://www.nkfd.nl/
p.a. Dierenziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen

van Diemenstraat 83, 

4535 AR Terneuzen
email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vanaf 1 mei 2018 is dr. Paul Mandigers voltijds werkzaam bij de UKG waar hij een neurologie-neurochirurgie centrum gaat opzetten. En zal dan meer tijd hebben voor zijn genetische studies, meer tijd voor o.m. dit onderzoek.
Bent u ooit als eigenaar bij Paul Mandigers in Wageningen gezien en u wilt bij hem onder controle blijven dan kan dit.
Het enige wat u hoeft te doen is de receptie van de Wagenrenk (0317-419120) te vragen het dossier (waar u als eigenaar: eigenaar van bent) door te laten sturen naar de receptie van de UKG (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).
Dr. Mandigers heeft drie dagen per week poli in Utrecht. Voor controle patienten heeft hij speciale plaatsen.
Wilt u een afspraak maken? Bel met 030-2539411 en vraag om een afspraak met dr. Mandigers. Geef aan dat u een oud Wagenrenk patient bent.
Bent u een nieuwe patient/eigenaar en betreft het een Belgische herder en maagproblemen neem dan rechtstreeks contact op met 0618196223 (Anne-Marie Smolders) zodat er nog steeds
snel en op de juiste wijze een diagnose gesteld kan worden. Ik heb rechtstreeks contact met dr. Mandigers.
Anne-Marie Smolders