Belgische Herder Club Nederland - Logo

Raad van Beheer

Statement Raad van Beheer over hondenziekte in Noorwegen

Geachte leden,

De Noorse Kennel Club meldt dat er een nog onbekende ziekte in Noorwegen heerst, waaraan meerdere honden zijn overleden.

De Noorse Kennel Club adviseert haar leden om alle evenementen met honden het komend weekeind te annuleren.

Het onderzoek naar de oorzaak is in volle gang.

De Deense, Finse en Zweedse Kennelclub hebben besloten om tot nader order geen honden uit Noorwegen toe te laten op evenementen.

Bij ons is niet bekend dat de officiële Nederlandse autoriteiten een melding over deze ziekte en/of adviezen met betrekking tot Noorwegen of Noorse honden hebben gemaakt.

Wij vonden het van belang deze informatie met u te delen.

In de loop van volgende week zullen wij aan de hand van de actuele informatie mogelijke actie en adviezen bepalen.
Uiteraard in overleg met de verantwoordelijke autoriteiten en de officiële kanalen.  

Voor meer informatie verwijzen wij u naar:

Het nieuwsbericht van de Noorse Kennel Club (in Noorse taal, wordt regelmatig geactualiseerd)

https://www.nkk.no/aktuelt/category985.html

Nieuwsitem vertaald naar het Nederlands:

https://translate.google.com/translate?hl=nl&sl=sv&tl=nl&u=https%3A%2F%2Fwww.nkk.no%2Faktuelt%2Falvorlig-sykdom-hos-hunder-ukjent-arsak-article159244-985.html

Nieuwsitem Dogzine

https://dogzine.eu/nl/nieuwsartikelen/honden-overleden-door-mysterieuze-ziekte-noorwegen

Ik vertrouw erop u hiermee van dienst te zijn.

Met vriendelijke groeten,

  

Rony Doedijns  | Directeur

……………………………………………………………….

Raad van Beheer  - houden van honden

T 020 664 44 71 | www.houdenvanhonden.nl

Bericht Raad van Beheer

Geacht bestuur,
In 2012 zijn de locatiecontroles in het leven geroepen. Op grond van de Uitvoeringsregels kunnen buitendienstmedewerkers de gehele locatie controleren. Nadeel is echter dat de controle alleen kan plaatsvinden als een fokker een dienst bij de Raad van Beheer afneemt, waarbij gedacht moet worden aan het aanvragen van een kennelnaam of stambomen voor een nestje. De afgelopen periode is gebleken dat dit onvoldoende is. Het bestuur van de Raad van Beheer heeft daarom besloten om de Uitvoeringsregels aan te passen. Artikel 2.1 wordt zo uitgebreid dat een controle ook kan worden gedaan als bij de Raad van Beheer één of meer klachten zijn binnengekomen over de locatie van een fokker. Een dergelijke controle kan dan onaangekondigd plaatsvinden. De nieuwe regels treden op 1 november 2018 in werking.
De volledige Uitvoeringsregels Locatiecontrole vindt u op de website van de Raad van Beheer: https://www.houdenvanhonden.nl/fokken-met-je-hond/kennelnaam/. Het bestuur hoopt hiermee meer handvatten te hebben om op te treden bij situaties zoals bij de Teckel-fokker in Woerden.
 
Verder heeft het bestuur besloten om de uitvoeringsregels voor onderscheidingen aan te passen. Recentelijk heeft het bestuur besloten om een Gouden Erespeld in te trekken. In de Uitvoeringsregels Onderscheidingen was hiervoor echter nog geen regel opgenomen; het bestuur heeft gebruik gemaakt van het kapstok-artikel. Voorzien wordt dat het in de toekomst vaker nodig kan zijn om een onderscheiding in te trekken. Om die reden heeft het bestuur besloten de uitvoeringsregels aan te passen.
Er is een nieuw artikel toegevoegd (artikel 23), waarin is opgenomen dat het bestuur kan besluiten een onderscheiding in te trekken als naar het oordeel van het bestuur de gedecoreerde de kynologie schaadt.
 
Van de gelegenheid is tevens gebruik gemaakt om in de uitvoeringsregels de bij de verjaring genoemde maximale boetes aan te passen van € 225 naar € 275. Dat sluit beter aan bij de huidige realiteit van door het tuchtcollege opgelegde boetes.
De nieuwe regels treden op 1 november 2018 in werking. De volledige Uitvoeringsregels onderscheidingen vindt u op de website van de Raad van Beheer: https://www.houdenvanhonden.nl/over-ons/onderscheidingen-binnen-de-kynologie/
 
Met vriendelijke groet, 
Raad van Beheer 
Rony Doedijns, directeur

 

 

Persbericht 

Reclame Code Commissie: stamboomhond is een hond uit een goed nest!


De Raad van Beheer, de koepelorganisatie op het gebied van houden van honden in Nederland, promoot sinds november 2015 een zorgvuldige keuze bij aanschaf van een hond. Daarvoor heeft hij de campagne ‘Uit een goed nest’ gelanceerd, waarin de voordelen van een stamboomhond worden belicht. Stichting Dier & Recht vindt de campagne misleidend. Na eerder al door de Reclame Code Commissie in het gelijk te zijn gesteld dat de campagne niet misleidend is, heeft nu het College van Beroep ook geoordeeld dat de campagne niet misleidend is. 

In mei 2016 wees de Reclame Code Commissie Reclame de klacht van de stichting Dier & Recht over de campagne ‘Uit een goed nest’ af. Volgens de Reclame Code Commissie was de informatie niet onjuist en ontbrak er ook geen essentiële informatie. Daarom was er geen sprake van misleidende reclame of van handelen in strijd met de waarheid. 

Het College van Beroep kwam tot hetzelfde oordeel en vond de campagne van de Raad van Beheer eveneens niet misleidend. In de uitspraak stelt het College van Beroep: “Het door Dier & Recht nagestreefde belang rechtvaardigt in dit geval ook overigens niet dat de Raad van Beheer op deze wijze het recht zou moeten worden ontzegd op de onderhavige wijze haar mening over stamboomhonden aan te prijzen.” Ook stelt het College dat de onderbouwing van de klacht van Dier & Recht op z’n minst onvoldoende is: “De Raad van Beheer heeft, blijkens het voorgaande, de stellingen van Dier & Recht voldoende weersproken. Daardoor kan niet van de juistheid van de (onderbouwing van de) klacht worden uitgegaan.” 

De Raad van Beheer is blij dat het College van Beroep de eerdere uitspraak van de Reclame Code Commissie volledig onderschrijft. De campagne ‘Zoek de verschillen’ krijgt een vervolg in 2017. Kijk op www.puppyverschillen.nl voor meer informatie. Tevens kun je hier promotiematerialen downloaden en/of bestellen.

Met vriendelijke groet,
 
Raad van Beheer
Ingeborg de Wolf, directeur
Rony Doedijns, kynologisch directeur

Goed nieuws voor de belgische herder

Verzoek aan de Raad van Beheer

Betreft:  Belgische herder pups geboren met een andere haarvariëteit dan de ouderdieren.

Geachte heer/mevrouw,

Met dit schrijven verzoeken de beide Nederlandse rasverenigingen van Belgische herdershonden, de Nederlandse Vereniging voor Belgische Herdershonden en de Belgische Herder Club Nederland, om een aanpassing in het kynologisch reglement van de Raad van Beheer.

De beide rasverenigingen stellen voor dat pups geboren met een andere haarvariëteit dan de ouders, bijvoorbeeld Laekense herder pups geboren in een nest Mechelse herders, een Laekense herder stamboom kunnen verkrijgen. Tevens kan het omgekeerde voorkomen, Mechelse herder pups in een Laekense herder nest.
Momenteel krijgen deze pups een stamboom gelijk de ouderdieren.

De beide rasverenigingen willen de mogelijkheid open houden om pups geboren met een andere haarvariëteit dan de ouderdieren vanaf de leeftijd van 9 maanden alsnog door rasspecialisten aan te laten keuren, zodat deze honden de juiste stamboom behorende bij de haarvariëteit kunnen verkrijgen. Het is namelijk niet altijd mogelijk de juiste haarvariëteit bij de geboorte te herkennen.   Bij ernstige twijfel over de definitieve haarvariëteit doen de rasspecialisten geen uitspraak maar wordt aangeraden de hond op latere leeftijd nogmaals te laten aankeuren.

Reden voor ons verzoek is, dat met deze nieuwe maatregel de genenpool van de variëteiten van de Belgische herder vergroot kan worden. Met name de Laekense Belgische herder kan daar profijt van hebben. De Laekense herder heeft momenteel de kleinste populatie van de Belgische herders. In Nederland is deze populatie wereldwijd nu nog de grootste.

Het is al gebruikelijk om in nesten waar op basis van de vachtkleur pups een andere variëteit hebben dan hun ouderdieren, deze pups de betreffende variëteit mee te geven op hun stamboom, bijvoorbeeld  een Tervuerense herder pup in een nest Groenendaelers of een Groenendaeler pup in een nest Tervuerense herders.

 

Antwoord van de Raad van Beheer op het verzoek

 

Uw verzoek om Belgische herders in aanmerking te laten komen voor een variëteitswijziging kunnen wij honoreren.

In principe zou dit kunnen vallen onder art III.30 van het Kynologisch reglement welke als volgt luidt:

 

Artikel III.30

1. Indien een in de Nederlandse stamboekhouding ingeschreven hond behoort tot een

Ras waarbinnen verschillende kleur-, vacht-, grootte- of oordracht-variëteiten worden

onderscheiden, en deze hond na de inschrijving blijkt te behoren tot een andere

Variëteit dan in de stamboekhouding is vermeld, dan kan de Eigenaar schriftelijk en

gemotiveerd verzoeken de inschrijving te corrigeren met inachtneming van dit

hoofdstuk.

2. Het in het eerste lid bedoelde verzoek kan slechts worden ingewilligd, indien uit een

schriftelijke verklaring van een door de Raad van Beheer aangewezen keurmeester

blijkt tot welke andere Variëteit de hond behoort.

3. De Stamboom onderscheidenlijk het afstammingsbewijs moet bij het verzoek

worden overlegd.

4. De kosten van de wijziging bedragen een bij Tarievenbesluit te bepalen bedrag. Zij

moeten tegelijk met het verzoek aan de Raad van Beheer worden overgemaakt.

5. Dit artikel kan ten aanzien van dezelfde hond slechts één maal worden toegepast.

 

De gebruikelijke leeftijd waarop honden kunnen worden aangekeurd, teneinde de variëteit te kunnen bepalen, is gesteld op minimaal 1 jaar en 1 dag. De RVB heeft er echter geen bezwaar tegen indien u dit als vereniging wenst te kunnen doen op de leeftijd van 9 maanden. Anders dan gesteld in bovenstaand KR artikel zullen er bij de aankeuring twee keurmeesters, die bevoegd zijn dit ras te keuren, aanwezig moeten zijn. De te volgen procedure t.b.v. aankeuring is als volgt;

 

  • De eigenaar dient een verzoek tot variëteitswijziging, inclusief de originele stamboom, in bij de Raad van Beheer
  • De Raad van Beheer stuurt dit verzoek met een kopie van de stamboom door naar de Rasvereniging
  • De Rasvereniging organiseert een aankeuring en nodigt de keurmeesters uit
  • Het keuringsrapport dient naar de Raad van Beheer gestuurd te worden
  • De eigenaar ontvangt een factuur van de Raad van Beheer
  • Na betaling ontvangt de eigenaar een nieuw stamboom met daarop de juiste variëteit

 

Hopende u voldoende geïnformeerd te hebben,

 

Met vriendelijke groet,

K.L.S. Monk

Hoofd Stamboekhouding